Kat mülkiyeti rejiminin uygulandığı binaların yönetimi kadar denetimi de önem arz etmektedir. Özellikle büyük sitelerde büyük bütçeleri yöneten yönetimlerin varlığı da hesaba katıldığında denetime olan ihtiyaç daha da artmaktadır. Bu yazımızda da bina ve site denetimi işlenecek olup kat mülkiyeti rejimi uyarınca yönetimin nasıl olması gerektiğine ilişkin detaylı bilgi için Site Yöneticisinin Görevleri başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Site yönetiminin denetlenmesine ilişkin detaylı bilgi için bize ulaşabilirsiniz.

İlgili Konu Başlıkları

  • Site yönetiminin denetimi
  • Site yönetimi denetimi nasıl yapılır
  • Site denetimi nasıl yapılır

 

Kimler Denetleme Hakkına Sahiptir?

Temel kural olarak yönetim organları kat malikleri kuruluna hesap vermekle mükelleftir. Bu kapsamda denetimin kat malikleri kuruluna ait olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Ancak fazla sayıda kat malikinin bulunduğu ve denetime ilişkin iş yoğunluğunun fazla olduğu durumlarda bu çözüm her zaman ideal olmamaktadır.

Böyle durumlarda kat malikleri kurulu denetim yetkisini kendi içlerinden bir ya da üç kişiye devrederek çözebilecektir. Seçimin geçerli olabilmesi için hem arsa payının hem de kat maliki sayısının çoğunluğu aranacaktır. Burada kat maliklerinin dışında bir kişinin denetçi olamayacağı hususuna dikkat etmek gerekmektedir. Ayrıca yönetimde bulunan bir kişinin denetçi olarak seçilmemesi de sağlıklı olacaktır.

Toplu Yapıda / Sitede Denetçileri Kimler Atayacaktır?

Eğer yönetim planında aksine bir düzenleme yoksa blok yönetiminin denetimi için blok kat malikleri kurulu; toplu yapının / sitenin tamamına ait yapı, yer ve tesislerin denetimine ilişkin ise toplu yapı temsilciler kurulu denetçi atayacaktır. Blok denetçisi bloktaki kat maliklerinin arsa payı ve sayı açısından sağlayacağı çoğunluk ile seçilecektir. Toplu yapı denetçisi ise toplu yapı temsilciler kuruluna katılan temsilcilerin yönettikleri bağımsız bölümün salt çoğunluğu tarafından seçilmelidir.

Bu kapsamda örneğin 11 kat malikinin 25 bağımsız bölümün bulunduğu bir blokta denetçi seçebilmek için en az 6 kat maliki olumlu oy kullanmalı ve oy kullanan kat maliklerinin sahip olduğu arsa payı ise %50’yi aşmalıdır. 1200 dairenin / dükkânın bulunduğu bir toplu yapıda ise en az 601 bağımsız bölümü temsil eden temsilcilerin oyu gerekecektir.

Site Denetim Kurulunun Sorumlulukları Nelerdir?

Denetçi veya denetim kurulu yönetim planında yazan sürelerde denetim raporu hazırlamalı, görüşlerini bildirmeli ve sonucu taahhütlü mektupla kat maliklerine göndermelidir. Eğer yönetim planında herhangi bir zaman belirtilmemişse her yılın ocak ayında bu işlemleri gerçekleştirmelidir. Bu raporun muhasebe standartlarına uymasına gerek olmayıp sade ve anlaşılır olması yeterli olacaktır. Ayrıca Kanun uyarınca denetçiler; verdikleri raporları, kararları ve sair hususları noter tasdikli defterlerde tutmalıdırlar.

Eğer yönetim planında aksi bir düzenleme bulunmuyorsa denetçiler yönetimin faaliyetlerini her üç ayda bir denetlemelidir. Ancak denetim kurulu bu sürelerle sınırlı olmayıp haklı bir sebebin ortaya çıkması halinde hesap denetlenmesini her zaman yapabilecektir. Bu noktada denetçiler ve yönetim arasında bir anlaşmazlık çıkması halinde kat malikleri kurulu çözüm mercii olarak görev yapacaktır.

Denetçiler bir usulsüzlük tespit etmeleri halinde durumu kat maliklerine bildirmelidirler. Ayrıca suç unsuru tespit etmeleri halinde savcılığa suç duyurusunda bulunmaları gerekecektir. Eğer denetçiler üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirmezse uğranılan zarardan sorumlu olabilecekleri gibi aynı zamanda suçu bildirmeme suçunu da işlemiş olacakları göz ardı edilmemelidir.

Site Denetçileri Hangi Haklara Sahiptir?

Denetçilerin sahip olduğu en önemli yetki Kat Malikleri Kurulunu toplama yetkisidir. Ayrıca bir usulsüzlüğün tespit edilmesi halinde (denetçiler aynı zamanda kat maliki de olduğu için) mahkemeye başvurma hakkına da sahip olacaklardır. Son olarak denetçilerin ücret talep etme hakkına sahip olduğunu da belirtmek gerekecektir. Bu kapsamda denetçilerin talep ettikleri ücretin tahsis edilmediği durumlarda denetçilik görevini bırakma hakları saklı olacaktır.

Kat mülkiyeti ve site denetimine ilişkin hukuki sorularınız için bize ulaşabilirsiniz.

SİTE YÖNETİMİNİN DENETİMİ YARGI KARARI

Denetim Kurulu

Dava dilekçesinde, denetim kurulunun görevini yapmadığı iddia edilerek hesapların incelenmesi ve site denetimi konusunda hakimin müdahalesi istenilmiştir. Mahkemece davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacılar vekili tarafından temyiz edilmiştir.

Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:

Davacı vekili dava açtığı dilekçesinde; birden çok parsel üzerinde kurulu sitede, denetim kurulunun kendisine yönetim planı ve kanun tarafından verilen görevleri yerine getirmediğini, üç ayda bir site denetimi ile ilgili raporu sunmadığını, kat maliklerinden toplanan paraların nereye harcandığının bilinmediğini, bu sebeple hesapların incelenmesini ve bu konuda hakimin müdahalesini talep etmiş, mahkemece davanın reddine karar verilmiştir.

Site denetimi

Dosya içindeki bilgi ve belgelerle, tapu kayıtlarının incelenmesinden; davaya konu sitenin birden fazla parsel üzerinde kurulu olduğu, değişiklik yapan 5711 Sayılı Kanunun 22. maddesi ile Kat Mülkiyeti Yasası’nın 66. ve devamı maddelerindeki düzenlemelere göre sitede henüz toplu yapı yönetimine geçilmediği, bu sebeple uyuşmazlıkta kat mülkiyeti hükümlerinin değil genel hükümlerin uygulanması gerektiği dolayısıyla görev hususunun da genel hükümler uyarınca belirlenmesi gerektiği anlaşılmaktadır.

Hukuki uyuşmazlıklarda, asliye hukuk mahkemelerinin görevi asıl, sulh hukuk mahkemelerinin görevi ise istisna olup özel bir kanun hükmü ile açıkça sulh hukuk mahkemesinde bakılacağı bildirilmeyen site denetimi ile ilgili bütün dava ve işler asliye hukuk mahkemesinde görüleceğinden mahkemece, davanın asliye hukuk mahkemesinde bakılmak üzere dava dilekçesinin görev yönünden reddine karar verilmesi gerekirken, esas hakkında karar verilmesi doğru görülmemiştir.

Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile şimdilik diğer yönleri incelenmeksizin hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 15.11.2012 gününde oybirliğiyle karar verildi.