Boşanma hukuku alanında çalışan İstanbul Gayrimenkul Hukuk Merkezi, İstanbul merkezli bir avukatlık bürosudur. Yurt içi ve yurt dışında bulunan müvekkillerine alanında uzman aile hukuku ve boşanma avukatı olarak aile hukukundan kaynaklanan davaların açılması, yönetimi ve takibi alanında hizmet vermektedir.

Ayrıca anlaşmalı boşanma sözleşmelerinin düzenlenmesinde yardımcı olmak, mal paylaşımı sözleşmeleri düzenlenmesi, çocukların velayetine ilişkin dava açılması, maddi ve manevi tazminat davası açması işlemleri ve diğer tüm aile hukukundan ve boşanmadan kaynaklanan uyuşmazlıklarda her türlü aşamada uzman avukat kadrosu ile müvekkillerine avukatlık ve danışmanlık hizmeti vermektedir.

bosanma avukati Boşanma AvukatıBoşanma Nedir?

Toplumun temel yapı taşı olan ailenin kurulması kadın ve erkek tarafın evliliği ile başlanmaktadır. Taraflar her ne kadar aile kurmak maksadı ile bir araya gelmiş olsalar da anlaşamama, beraber bir yuvayı idare edememe veya etmek istememe gibi durumlarla ayrılmaya karar verebilirler. Çok eski dönemlerden beri ayrılma durumuna rastlanmaktadır. Günümüzde ise bu aşamada boşanma yoluna gidilmektedir. Boşanma, tarafların resmi olarak ayrılma, evliliğin son bulması halidir.

Anlaşmalı Boşanma Nedir?

Anlaşmalı boşanma davası, en az bir yıllık evli olan tarafların ortak karar sonucu aralarında uyuşmazlık olmaksızın boşanmalarına karar vermeleridir. Anlaşmalı boşanma için taraflar aralarında anlaşmalı boşanma protokolü imzalayarak mahkemeye sunarlar hâkim ise bu protokolü inceler ve tarafların sözlü beyanını da alarak boşanmaya ilişkin kararını açıklar.

Çekişmeli Boşanma Nedir?

Çekişmeli boşanma davası, evlilik birliğinin sona ermesi için taraflardan birinin boşanmak istemesi ancak tarafların boşanma konusunda, mal paylaşımı konusunda, velayet, nafaka ve tazminat gibi boşanmanın fer’i unsurlarında uyuşmazlık yaşaması durumlarında açılmaktadır.

Boşanma Sebepleri

  • Anlaşmalı Boşanma : Anlaşmalı boşanma, tarafların evliliklerini devam ettirmek istemediklerine dair mutabık kalarak boşanmanın tün sonuçları açısından anlaşmasıdır. Anlaşmalı boşanma yoluna gidebilmek için evlilik süresinin en az 1 yıl olması gerekmektedir. 1 yıldan kısa evlilik durumlarında anlaşmalı boşanma yoluna başvurulamamaktadır.
  • Zina : Zina, evlilik birliği içerisinde taraflardan birinin üçüncü kişi ile cinsel birliktelik yaşamasıdır.
  • Evlilik Birliğinin Temelden Sarsılması : Evlilik birliği içerisinde anlaşamayan ve boşanmak isteyen tarafların boşanma hususunda da anlaşamamaları durumunda evlilik birliğinin temelden sarsılması nedeni ile boşanma davası açılabilmektedir. Şiddetli geçimsizlik, sürekli alkol kullanımı, uyuşturucu madde kullanımı, eski ilişkilerden bahsedilmesi, aşırı kıskançlık, hijyen kurallarına dikkat edilmemesi gibi sebepler boşanma sebebi olarak ileri sürülebilmektedir.
  • Fiili Ayrılık : Boşanmak isteyen tarafların daha önce açmış oldukları boşanma davasının reddedilmesinin üzerinden 3 yıl geçmişse ve taraflar bu süre zarfında ayrılıklarını devam ettirmişse fiili ayrılık sebebi ile boşanma mümkündür.
  • Terk sebebiyle : Terk; taraflardan birinin diğer tarafı evden kovması, taraflardan birinin evi terk etmesi durumlarında meydana gelmektedir.
  • Akıl Sağlığı : Akıl sağlığının yerinde olmaması durumunun boşanma davasında sebep olabilmesi için evlilikten önce tarafın akıl sağlığı durumundan rahatsız olmaması gerekmektedir. Çünkü evlilikten önce tarafın akıl hastalığının olması evliliğin kesin hükümsüz olmasına sebep olabilir.
  • Suç İşleme ve Haysiyetsiz Hayat Sürme :  Taraflardan birinin yüz kızartıcı suç işlemesi durumunda diğer taraf bu sebeple boşanma davası açabilir. Haysiyetsiz hayat sürmenin boşanmaya sebep olabilmesi için ise tarafın bu durumu devamlı olarak yapması gerekmektedir.
  • Hayata Kast, Pek Kötü veya Onur Kırıcı Davranış : Taraflardan birinin diğer tarafın hayatına kastetmesi, intihara yönlendirme, üçüncü kişilerin yanında veya kimse yokken hakaret edilmesi, onur kırıcı davranışlarda bulunulması özel boşanma sebepleridir.

Boşanma Avukatı Kimdir?

Boşanma avukatı; hukuk fakültesini başarı ile bitirerek avukat olmuş ve bu süreçte aile hukuku, boşanma konularında yetkinlik kazanmış avukattır. İstanbul Gayrimenkul Hukuk Merkezi olarak aile hukuku, mal paylaşımı ve boşanma davalarında uzman avukat kadromuzu bünyemizde barındırmakta olup müvekkillerimize her konuda en iyi çözüm önerileri sunarak danışmanlık yapmaktayız.

Boşanma Avukatının Görevleri Nelerdir?

Boşanma avukatı; evlilik birliğini sürdürmek istemeyen, boşanma kararı almış olan çiftlerin boşanma davalarını takip etmek, tarafların mal rejimine ilişkin olarak anlaşma protokolü düzenlemek veya dava yolu ile çözüme kavuşturmak, velayet davasını yürütmek, nişanlanmanın veya evlilik birliğinin sona ermesi ile maddi ve manevi tazminat davası açmak, velayet değiştirilmesi, aile hukuku ve boşanma ile ilgili tüm davalarda müvekkillerine en iyi hizmeti vererek destek olmakla görevlidir.

Boşanma Sürecinde Avukatın Rolü ve Önemi

Boşanma avukatları, tarafların kendilerine başvurması ile boşanma sürecine dahil olarak boşanmanın gerçekleşmesi ve tüm hususların çözüme kavuşturulmasına kadar her aşamada müvekkillerinin hak kaybına uğramaması için çalışmaktadırlar. Boşanma avukatları sayesinde boşanma süreci takip edilerek yapılması gereken her şey zamanında ve eksiksiz olarak yapılmaktadır böylece boşanma süreci sürüncemede kalmadan, hızlı bir şekilde neticeye varmaktadır.

Bu sebeplerle boşanma davasının avukat ile takip edilmesi tarafların hak kaybına uğramaması ve yıpranmadan hızlı sonuç alabilmesi için önemlidir.

Boşanma Avukatı Nasıl Seçilir?

Boşanma avukatı seçilirken avukatın boşanma konusunda aktif olarak çalışıyor olması, boşanma davalarında tecrübeli olmasına dikkat edilmelidir. Her avukat işini en iyi şekilde yapmak için elinden geleni yapmaktadır ancak hukukun çok fazla konu içermesinden dolayı her konuda en iyi sonucu alabilmesi çok gerçekçi olmamaktadır.

Bu sebeple davalarda en iyi sonucu alabilmek için dava konusu alanda uzman olan avukatlarla süreci takip etmek gerekmektedir. Boşanma davası için avukat seçiminde de avukatın bu konuda uzman olmasına dikkat edilebilir.

İstanbul Boşanma Avukatı Hangi Davalara Bakar?

İstanbul Gayrimenkul Hukuk Merkezi olarak uzman boşanma avukatlarımız ile; boşanma davası, mal paylaşımı davası, velayet davası, nişanlanmanın ve evliliğin sona ermesi durumunda maddi ve manevi tazminat davası, nafaka davası, velayetin değiştirilmesi davası, iddet süresinin kaldırılması davası başta olmak üzere boşanma ve aile hukukundan kaynaklanan tüm dava ve danışmanlık hizmetlerimiz ile İstanbul başta olmak üzere yurt içi ve yurt dışından bulunan tüm müvekkillerimize en iyi hizmeti sağlamaktayız.

İstanbul’da İyi Boşanma Avukatı Nasıl Bulunur?

İstanbul’da iyi boşanma avukatı bulabilmek için bizimle iletişime geçmeniz yeterlidir. Hukuki bilgi birikimine sahip, boşanma davalarında tecrübeli, dikkatli, özenli, güvenilir uzman avukat kadromuz ile hizmet vermekten mutluluk duymaktayız.

Boşanma Avukatı Ücretleri

Boşanma avukatı ücretleri, avukatlık asgari ücret tarifesinde belirtilen ücretten az olmamak şartı ile avukatın tecrübesine, dosyanın karmaşıklığına ve dosyaya verilen emeğe bağlı olarak değişmektedir. Ayrıca boşanmanın anlaşmalı veya çekişmeli olması da ücrette değişikliğe sebep olan başlıca etmendir.

Boşanma Avukatının Görevleri Ne Zaman Sona Ermiş Olur?

Boşanma avukatının görevi genelde müvekkilinin kendisine başvurması ve vekalet vermesi ile başlayıp dosyanın neticeye varması ve uyuşmazlık kalmaması ile sona ermektedir. Ancak avukat ve müvekkil görevlere ilişkin olarak sözleşme yaparak görevin ne zaman sona ereceğine karar verebilir. Örneğin avukata yalnızca dava dilekçesi yazmak görevi verilmiş ise dilekçe yazıldıktan sonra görev sona ermiş olur.

Avukatın Boşanma Davalarında Uzman Olması Gerekli Mi?

Boşanma davalarında Avukatın uzman olması davanın daha hızlı bir şekilde sonuçlanmasına yardım etmektedir. Boşanma davalarında uzman olan avukat, dava süresince müvekkilinin hak kaybına uğramaması ve sürecin aksamadan hızlı bir şekilde devam edebilmesi için yeterli bilgi birikimine ve tecrübeye sahiptir.

Avukatsız Boşanma Davasının Riskleri Var mıdır?

Avukatsız boşanma davası açılabilir ancak boşanma davalarında delil toplama ve sunma hususları önemlidir. Boşanma davasında uyulması gereken usuller mevcuttur ancak avukatsız bir şekilde boşanma davası açan tarafın tüm usullere uygun olarak hareket etmesi ve hak kaybına uğramaması biraz zordur.

Boşanma davasını ikame eden ve karşı tarafın haksız olduğunu iddia eden tarafın iddialarına ilişkin deliller sunması gerekmektedir. Bu delillerin usulüne uygun olarak toplanması, zamanında ve usulüne uygun olarak sunulması gerekmekte olup avukat yardımı alınması daha sağlıklı olmaktadır. Haklı olduğu halde yeterli delillerle iddialarını ispat edemeyen tarafın davayı kaybetme riski dahi bulunmaktadır.

Boşanma Davasında Devlet Avukat Veriyor Mu?

Boşanma davasında devletin avukat yardımı vermesi durumu “adli yardım yolu ile boşanma” olarak adlandırılmaktadır. Evlilik birliğini sona erdirmek isteyen ancak boşanma davası açmaya ve avukata danışmaya maddi durumu yeterli olmayan taraf adli yardım bürolarına başvuru formu, fakirlik belgesi, ikametgâh kaydı gibi gerekli evraklar ile başvurabilir. Başvurusu değerlendirilen taraf olumlu sonuç alması halinde ücretsiz avukat desteğinden yararlanabilmektedir.

Boşanma Davası Açılırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Boşanma davası açılırken öncelikle davanın anlaşmalı mı çekişmeli mi açılacağına karar verilmelidir. Anlaşmalı boşanma davası açılacağı zaman dilekçeler ve beyanlar tarafların anlaştıklarına ilişkin ortak beyanları içermesi gerekmektedir. Çekişmeli boşanma davalarında ise boşanma gerekçeleri mutlaka belirtilmelidir. Ayrıca boşanma davası açılırken boşanmanın sonuçlarına ilişkin talepler de belirtilmelidir.

Boşanma Davasında Neler Delil Olarak Sayılabilir?

Boşanma davasında yasal olarak elde edilmiş hukuka uygun birçok şey delil olarak sayılmaktadır. Tarafların mesaj kayıtları, otel kayıtları, tanık beyanları, bilirkişi beyanları, videolar, fotoğraflar, pasaport giriş çıkış kayıtları, nüfus kayıtları vb. kayıt ve belgeler delil olarak sayılabilmektedir.

Boşanma İçin Başvuru Nasıl Yapılır?

Boşanma davası için yetkili aile mahkemesine dava dilekçesi ve ek olarak; deliller, anlaşmalı boşanma protokolü eklenerek başvuru yapılmaktadır.

Tek Celsede Aynı Gün Boşanmak Mümkün Mü?

Anlaşmalı boşanma davalarında genelde tek celsede boşanmak mümkündür. Ancak sözleşmenin eksik hususlar ile düzenlenmesi, sözleşmede net olmayan hususların varlığı gibi durumlarda boşanma kararı sonraki celselerde verilebilir.

Boşanmada Kadının Hakları Nelerdir?

Boşanma davasında kadın; çocukların velayetine, maddi ve manevi tazminata, nafakaya, düğün takılarına, evlilik birliği içerisinde edinilen mallara hak sahibi olabilmektedir.

Tedbir Nafakası Nedir? İştirak Nafakasından Farkı Nelerdir?

Boşanma aşamasında evlilik birliği sona erinceye kadar geçen sürede evlilik birliği giderlerinin ve müşterek çocukların giderlerinin karşılanması amacıyla tedbir nafakasına hükmedilmektedir. İştirak nafakası ise velayet hakkı kendisine verilen eşe diğer eş tarafından çocukların ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla verilmektedir.

İştirak nafakası boşanma gerçekleştikten sonra verilirken tedbir nafakası boşanma süreci boyunca verilmektedir.

İddet Müddeti (Süresi) Nedir?

Boşanmış olan kişilerin yeniden bir evlilik yaşayabilmesi için önceki evliliğin boşanma, ölüm vb. sebeplerle sonlanmış olması gerekmektedir. Boşanma gerçekleştikten sonra boşanan kişiler başkalarıyla veya tekrar birbirleriyle evlenebilmektedir. Boşanan kadın ancak bir süre geçtikten sonra evlenebilmektedir.

Bu süreye iddet süresi denilmektedir ve boşandıktan sonra 300 günü kapsamaktadır. Bu süre kadının hamile olma ihtimaline karşı dikkate alınmaktadır. Çünkü iddet süresi içerisinde evlilik yaşanması durumunda hamile olan kadının doğumu ile çocuğun babasına ilişkin karışıklık yaşanabilme ihtimalinin önüne geçilmek istenmektedir. Bu durumun önüne geçmek ve toplumun yapı taşı olan aileyi korumak için iddet süresi önem arz etmektedir. İddet süresinin sona erme halleri:

  • Boşanmış olan kadının iddet süresi içerisinde evlenmek istemesi durumunda iddet süresinin kaldırılmasına yönelik mahkeme kararı alınabilir.
  • 300 günlük iddet süresi beklenerek sonra erebilir.
  • Kadının iddet süresi içerisinde doğum yapması durumunda doğum ile beraber çocuğun babasına ilişkin karışıklık meydana gelmeyeceği için iddet süresi de son bulmaktadır.

Boşanma Davasında Çocukların Durumu ve Velayet Konusu

Evlilik birliği devam ederken çocuğun velayeti hem anne hem de babada ortak olarak bulunmaktadır. Boşanma sürecinde tedbiren taraflardan birine verilmektedir. Boşanma kararı verildikten sonra ise velayet, yalnızca mahkemece kararlaştırılan tarafa verilmektedir. Velayet konusunda karar verilirken dikkat edilen en önemli husus ise çocuğun menfaati ve üstün yararı olup hâkim, velayet konusunda karar verirken tüm koşulları göz önünde bulundurarak karar vermektedir.

Çocuğun Velayeti Ne Zaman Babaya Verilir?

Yeni doğan ve belli bir yaşa kadar annenin bakımına ihtiyacı olan çocuk genelde anneye verilmektedir. Çocuğun ihtiyaçlarının karşılanması, ruhsal ve bedensel durumu ve daha birçok etken göz önünde bulundurularak velayetin babaya verilmesinde çocuğun menfaati daha fazla ise velayet babaya verilebilmektedir. Ayrıca çocuğun baba ile kalmak istemesi durumunda da diğer koşullar göz önünde bulundurularak velayet babaya verilebilmektedir.

Boşanma Davası ile Beraber Maddi Manevi Tazminat İstenebilir Mi?

Boşanma davalarında maddi ve manevi tazminat istenebilmektedir. Anlaşmalı boşanma davasında taraflar protokolde maddi ve manevi tazminat hususunda taleplerine ilişkin anlaşma yapabilmektedir. Çekişmeli boşanma davasında ise kusuru daha fazla olan taraf diğer tarafa maddi ve manevi tazminat ödeyebilmektedir.

Maddi Manevi Tazminat Miktarı Nasıl Belirlenir?

Boşanmada tazminat miktarları olayın özeline göre değerlendirilerek tarafların ekonomik durumları, evlilik süresi, yaşlar, boşanma sonucu yaşam standartlarındaki değişim, kusur oranları vb. göz önünde bulundurularak belirlenmektedir. Manevi tazminatlarda belirlenen bu bedelin toplu olarak ödenmesi gerekmekte olup irat halinde ödenememektedir. Maddi tazminatlarda ise taksit şeklinde ödeme yapmak mümkün olmaktadır.

Boşanma Davasında Mal Paylaşımı Nasıl Olur?

Evlilik birliği içerisinde tarafların satın aldığı, kazandığı mallar ve değerler edinilmiş mal sayılmaktadır ve mal rejiminin tasfiyesinde denkleştirmeye konu olmaktadır.

Tarafların evlilik birliği içerisinde edinmiş olduğu taşınır taşınmazlar, çalışma karşılığı kazanılan ücret, işsizlik ödenekleri, kişisel malların gelirleri gibi mal ve değerler edinilmiş mal sayılır ve mal paylaşımına dahil edilir. Bu mallar yarı yarıya paylaşılır ancak zinadan dolayı boşanma durumunda hâkim, kusurlu olan tarafın mal rejiminin tasfiyesinden elde edeceği hakkı azaltabilir hatta tamamen haktan menedebilir.

Boşanma Davasında Nafaka Nasıl Belirlenir?

Boşanma davasında tedbir, iştirak ve yoksulluk nafakaları mevcuttur. Tedbir ve iştirak nafakası çocukların ihtiyaçlarına ilişkin olup talep edilmese dahi belirlenmektedir. Ancak yoksulluk nafakası, boşanmadan dolayı yaşam standartları değişen yoksulluğa düşen kişi tarafından talep edilmektedir.

Taraflar hem anlaşmalı boşanma protokolünde hem de çekişmeli boşanma davasında yoksulluk nafakasını belirleyebilmektedir. Nafakalar belirlenirken; nafaka ödeyecek olan tarafın maddi durumu, nafaka ödenecek olan çocukların yaş ve eğitim durumları, tüm ihtiyaç ve giderler dikkate alınmaktadır.

Boşanma Davasında Ziynet Eşyaları ve Takılar Kime Verilir?

Boşanma davasında ziynet eşyaları ve takıların kime ait olacağı konusu tartışmalıdır. Ancak son Yargıtay kararlarında ziynet eşyalarının kim tarafından takıldığı önemli olmaksızın kadına bağışlanmış sayılacağı görüşü mevcuttur.  Bazı Yargıtay kararlarında ise kadına özgü olan küpe, bilezik gibi takıların kadına çeyrek, tam altın gibi takıların ise erkeğe takılması yönünde görüşler mevcuttur. Bu konuda açık bir düzenleme bulunmamakta olup yerel mahkemeler de Yargıtay görüşlerini dikkate alarak karar vermektedir.

Boşanma Davası Düşer Mi?

Boşanma davasında zamanaşımı sürelerini dikkate almaksızın açılan davalarda dava açma hakkı ortadan kalkacaktır. Ayrıca davacı tarafın mazeret sunmamasına rağmen duruşmaya gitmemesi durumunda diğer taraf da davayı takip etmezse dosya işlemden kaldırılır. Benzer şekilde yanlış bir dava açılması halinde de mahkeme kararıyla dava reddedilebilecektir. Bu sebeple boşanma davalarında uzman avukatlardan destek almanın önemi büyüktür.

Boşanmaktan Vazgeçme

Boşanma davasından vazgeçmek için öncelikle davacı tarafın boşanmaktan vazgeçme dilekçesi sunması gerekmektedir. Ancak bu yeterli olmayıp davalının da vazgeçmeye açık rıza vermesi gerekmektedir.

Boşanma Davası Ortalama Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?

Anlaşmalı boşanma davaları 1-2 ay sürmektedir ancak kararın kesinleşmesi ile bu süre 3 ay olabilmektedir. Çekişmeli boşanma davaları ise 1.5-2 yıl sürebilmektedir. Bu süreler ortalama olup mahkemenin yoğunluğuna, delillerin toplanmasına, bilirkişi incelemesine göre değişiklik gösterebilmektedir. Zira karmaşık davaların 5 yılı geçtiği de vakidir. Bu sebeple dava evraklarının iyi hazırlanarak takip edilmesi büyük önem arz etmektedir.

Yurtdışında Verilen Boşanma Kararının Tanıma ve Tenfizi Nasıl Yapılır?

Çiftler yurtdışında boşanmış olmalarına rağmen Türkiye’de evli gibi gözükmeye devam etmektedirler. Çünkü yurtdışında alınan boşanma kararı Türkiye’de kendiliğinden geçerli değildir. Bu kararın Türkiye’de geçerli olabilmesi için tanıma ve tenfiz davasının açılması gerekmektedir.

Tanıma davası; yurtdışında verilen boşanma kararının Türk mahkemelerce onaylanmasıdır. Tenfiz davası ise boşanma kararının yanında velayet, tazminat vb. kararların da tanınmasıdır. Yeni düzenleme ile artık yurtiçinde nüfus müdürlüklerine yurtdışında yasal temsilciliklere başvurularak boşanmanın tescili gerçekleşebilmektedir.

Gaiplik Nedir?

Gaiplik, kişinin ölüm tehlikesi ile ortadan kaybolması ve uzun süre kendisinden haber alınamamasıdır. Örneğin uçak düşmesi sonucu uçağın içindeki yolcuların kaybolması durumu gaiplik olarak düşünülebilmektedir. Bu durumda gaip olduğu düşünülen kişi hakkında gaiplik davası açılabilmektedir. Gaipliğine karar verilen kişinin eşi aynı zamanda evliliğin feshine karar verilmesini talep edebilir.

Boşanma ve Aile Hukuku Davalarında Yetkili ve Görevli Mahkeme

Boşanma ve aile hukukundan kaynaklanan davalarda yetkili mahkeme taraflardan birinin yerleşim yeri veya dava açılmadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer aile mahkemesidir.