Müteahhide yaptırılan bir yapının sözleşmeye ve teknik şartnameye uygun olarak inşa edilip edilmediğinin tespiti her zaman kolay olmayıp farklı disiplinlerden birçok uzmanın birlikte çalışması gerekebilecektir. Ne var ki inşaatın arsa sahibine teslim edilmesinden sonraki en kısa süre içerisinde mevcut kusurlar müteahhide bildirilmelidir. Bu çetrefilli durum ise “geçici kabul” uygulamasını doğurmuş olup kamu inşaat sözleşmelerinde kanunen, özel inşaat işlerinde ise teamülen uygulanan bir prosedür ortaya çıkmıştır. Bu yazının konusu da geçici kabul uygulamasının sektörde nasıl uygulandığını açıklamak olup inşaatta meydana gelen kusurlarda / ayıplarda arsa sahibinin sahip olduğu haklara ilişkin daha detaylı bilgi için Binanın Kusurlu (Ayıplı) İnşası başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

İnşaat hukukuna ilişkin sorularınız için avukatlarımızla iletişime geçebilirsiniz.

Geçici Kabul Uygulaması Nasıldır?

İnşaat sözleşmelerine konu inşaat işi tamamlandığında, müteahhit, arsa sahibine göndereceği bir dilekçe ile geçici kabul isteğinde bulunur. Öncelikle arsa sahibi, bir ön inceleme yaptıktan ve işlerin sözleşmeye uygun yapıldığına kanaat getirdikten sonra özellikle büyük çaplı inşaat işlerinde geçici kabul komisyonu oluşturur.

Kabul Komisyonu, yapılan işlerin sözleşmeye, teknik şartlara ve iş sırasında yapılan değişikliklere uygunluğunu inceleyerek kabule hazır olduğunu belirten bir kabul tutanağı hazırlar.

Yapılan İşlerin Eksik Olması Durumunda Ne Yapılır?

Yapılan işlerin eksikliği kabul komisyonunun incelemeleri sırasında keşfedilmiş ise komisyon, bu kusur ve eksiklikleri ayrıntılı bir şekilde kabul tutanağında belirtir. Komisyon bu eksikliklerin giderilmesi için gereken yaklaşık süreyi de tutanağa yazmalıdır. Müteahhit veya vekili, kabulde hazır bulunmazsa veya kabul tutanağını imzalamazsa, bu durum tutanakta belirtilir.

Eksikliklerin, giderilmesi fazla harcama ve zaman gerektiren nitelikte olması durumunda arsa sahibi, müteahhidin hakedişi veya teminatından uygun bir bedel kesmek şartı ile bu durumu tutanakta belirterek işi, eksik haliyle kabul edebilir. Müteahhit bu durumu kabul etmezse, tüm giderler kendisine ait olmak üzere verilen sürede eksiklik ve kusurları gidermek zorundadır.

Yükleme Deneyi veya Benzeri Teknik Deneyler

Sözleşmede belirtilmesi durumunda veya kabul komisyonunun tereddütlü durumlarla karşılaşması halinde, masraflar müteahhide ait olmak üzere, yükleme deneyi ya da benzeri teknik deneyler yapılması istenebilir.

Eksikliklerin Giderilmesi Süreci

Komisyonca belirlenen eksiklikler, yine komisyonca belirlenen sürede giderilmezse, bu süre bittikten sonraki günler için eksikliklerin durumuna göre belli bir oranda sözleşmede belirlenen gecikme cezası uygulanır. Eksikliklerin giderilmesi tutanakta belirtilen süreyi otuz günden fazla aşmışsa, artık eksikliklerin giderilmesi işini, arsa sahibi, müteahhit hesabına yaptırabilir. Bu otuz günlük süre de tarafların kendi aralarındaki anlaşmaları uyarınca değiştirilebilecektir. Geçici kabul tarihi, eksiklik ve kusurların tamamen giderildiği tarih olup komisyon tarafından tespit edilerek tutanağa yazılır. Tutanak, arsa sahibi tarafından onaylanarak geçerli hale gelir. Bu noktada geçici kabulden sonra arsa sahibi yapıyı kullanmaya başlasa dahi bu durum işin kesin kabulü anlamına gelmez.

Müteahhidin Kabul Başvurusunda Gecikmesi

Müteahhit işi zamanında bitirmesine rağmen arsa sahibini kabule davette gecikmişse, yahut işi süresinde kabule uygun şekilde bitirememişse; arsa sahibi, müteahhide tebligat gönderip iki eleman görevlendirerek iş yerinde inceleme yaptırır. Bu elemanlar, işin son halini bir tutanakla tespit eder. Müteahhit veya vekilinin inceleme esnasında hazır bulunmaması halinde, bu durum da tutanakta belirtilir. Bu prosedür yukarıda bahsettiğimiz eksikliklerin giderilmesi sürecinde eksikliklerin süresinde tamamlanamaması durumunda da aynı şekilde gerçekleştirilir.

İnşaat hukukuna ilişkin sorularınız için uzman gayrimenkul avukatlarımızla iletişime geçebilirsiniz.