Bir kimsenin ölmeden önceki son arzu ve isteklerini belirleyen yazılı belge veya sözlü beyana vasiyetname denilmektedir. Vasiyetname tek taraflı bir hukuki işlemdir. Bu sebeple vasiyetçi daha sonra istediği zaman vasiyetnamesinden dönebilir, vasiyeti değiştirebilir ya da yok edebilir. Bu tür değişikliklere kimsenin itiraz hakkı bulunmamaktadır. Bu yazıda vasiyetname nedir, vasiyetname şartları nelerdir, vasiyetname yaşı kaçtır, vasiyetname örneği nedir, bozulmayan vasiyetname nasıl yazılır, noterde vasiyetname ücreti ne kadardır, vasiyetname kaç yıl geçerlidir, vasiyetname türleri nelerdir, el yazılı vasiyetname nasıl yazılır, vasiyetname nasıl hazırlanır gibi soruların cevabını bulabilirsiniz.

Vasiyetname ve miras hukukuna yönelik sorularınızda bizimle her zaman iletişime geçebilirsiniz

https://youtu.be/iJCHrZejXkM

Vasiyetname Nedir?

Yukarıda da belirtildiği üzere vasiyetname bir kimsenin vefatından önceki isek ve arzularını belirten belgedir. Vasiyetnameler genel anlamda bir kimsenin mirasının paylaşımına ilişkindir. Fakat miras bırakanın doğrudan malvarlığı ile ilgisi bulunmayan vasiyetname de düzenlemesi mümkündür. Örneğin miras bırakanın; mirasçılarına, cenazesi, mektupları ya da çocuklarının terbiyesi hakkında son isteklerini de vasiyet etmesi mümkündür.

Vasiyetname Şartları Nelerdir?

Vasiyet yapma hakkı hukuken sadece vasiyet ehliyetine sahip kimselere tanınmaktadır. Buna göre on beş yaşını doldurmuş ve ayırt etme gücüne sahip herkes vasiyet yapma hakkına sahiptir. Vasiyetçinin vasiyeti yaparken bu iki şartı taşımadığını iddia eden kişi bu iddiasını ispat etmelidir. Aksi takdirde ayırt etme gücü ve yaş şartının varlığı baştan kabul edilmektedir. İptal davası ancak vasiyetçinin ölümünden sonra açılabilir.

Vasiyetname Yaşı

Medeni Kanun’da yer alan düzenlemeler uyarınca vasiyetname yapabilmek için 15 yaşının bitirilmiş olması gerekmektedir. Dolayısıyla vasiyetname yaşı, reşit olma yaşının altındadır.

Bu noktada ayrıca 65 yaşın üzerindeki kişilerin vasiyetname hazırlarken sağlık raporu almasında fayda vardır.

  • Ayırt Etme Gücü Şartı

Ayırt etme gücü, bir kimsenin hareketlerini, bunların saik ve sonuçlarını takdir edebilme ve buna göre hareket edebilme yeteneğidir. Ayırt etme gücü şartını daha genel şekilde düşünmek gerekir. Vasiyetname yapan kimse bunun önemini ve sonuçlarını anlayabiliyorsa ayırt etme yeteneğine sahiptir.

Vasiyetçinin vasiyeti yaparken büyük bir üzüntü ya da öfkenin etkisi altında olması ayırt etme gücünü etkileyen bir durum değildir.

Kısıtlılar Vasiyetname Düzenleyebilir mi?

Burada kısıtlıların vasiyetname düzenleyebilmeleri için gerekli şartlara da kısaca değinmek gerekir.Hukukumuza göre kısıtlının yaptığı vasiyetname, bu kişi 15 yaşını doldurmuş ve ayırt etme yeteneğine sahipse geçerlidir. Dolayısıyla akıl hastalığı veya akıl zayıflığı sebebi ile kısıtlanmış olanlar vasiyetname düzenleyemez.

Vasiyetname Yapmanın Sınırları Nelerdir?

Kural olarak her Türk vatandaşı mal varlığı ve manevi değerlerine ilişkin olarak dilediği gibi vasiyetname düzenleme hakkına sahiptir. Ancak Kanun bu serbestiye bazı sınırlamalar getirmiştir;

  • Bunlardan ilki saklı paydır. Vasiyetçi, saklı paylı mirasçıların saklı payları üzerinde tasarruf edemez. Aksi takdirde saklı paylı mirasçılar vasiyetin bu kısmının iptalini yani tenkisini talep edebilirler.
  • Diğer bir sınırlama ise vasiyetnamenin kanuna, ahlaka ve adaba aykırı olmamasıdır. Böyle bir durumda vasiyetin açılmasının ardından mirasçılar vasiyetnamenin iptali için dava açabilir ve vasiyet hükümsüz hale gelebilir.
  • Kanuni düzenleme gereğince vasiyetname yapma hakkı ancak bizzat kullanılabilir. Kanuni temsilci, vasi ya da veli aracılığıyla vasiyetname düzenlemek mümkün değildir. Avukat aracılığı ile de vasiyetname düzenlenemez. Ancak özellikle ileride bozulmayan vasiyetname düzenleyebilmek için vasiyetname düzenleyecek kişinin bir miras avukatına danışmasında fayda vardır.
  • Vasiyetname düzenleme hakkı şahsa sıkı sıkıya bağlı bir haktır. Bu sebeple vasiyetname şahsen düzenlenmelidir.

İki ve ya daha fazla kişinin birlikte düzenlediği vasiyetnameler geçersizdir.

Vasiyetname Şekilleri Nelerdir? Bozulmayan Vasiyetname Nasıl Yazılır?

Vasiyetname yapma niyetinde olan herkes, ölümünden sonra vasiyetinin çeşitli sebeplerle geçersiz olmamasını arzu eder. Bozulmayan vasiyetname yazabilmenin ilk şartı Kanun’da sayılan vasiyet çeşitlerinden birini kullanmak ve vasiyetname şekil şartlarını harfiyen yerine getirmektir. Bu yazıda geçerli bir vasiyetname yazabilmek için dikkat edilmesi gereken temel hususlar kısaca anlatılacaktır. Ancak ileride ortaya çıkabilecek tüm durumların hesaplanması ve bozulmayan bir vasiyetname düzenleyebilmek için miras hukukunda uzman bir avukata danışılmasını tavsiye ederiz.

Vasiyetname düzenlemek şekle bağlı bir hukuki işlemdir. Vasiyetnamenin geçerli olabilmesi için kanunda gösterilen şekil şartlarına uyulması şarttır. Şekil eksikliği bulunan vasiyetname kendiliğinden geçersiz olmaz fakat, mirasçılardan birinin dava açması ve vasiyetnamenin şekil şartı eksikliği nedeniyle geçersiz olduğunu iddia etmesi halinde vasiyetname hakim tarafından iptal edilir.

Kanunumuzda üç tür vasiyetname şekli kabul edilmektedir. Bunlar el yazılı vasiyetname, resmi vasiyetname ve sözlü vasiyetnamedir.

El Yazılı Vasiyetname Nasıl Yazılır?

El yazılı vasiyetname hazırlanması bakımından en kolay ve masrafsız vasiyet şeklidir. Vasiyetçi, resmi bir memura, notere gerek kalmadan tek başına vasiyeti yazabilir. Tanığa da lüzum yoktur.

El Yazısı İle Yazma Şartı

El yazılı vasiyetin oluşturulabilmesi için yapılması gereken en önemli şey, vasiyetçinin tüm vasiyet metnini, vasiyetin yazıldığı tarihi ve imzasını el yazısı ile yazmasıdır. Vasiyetçi tarafından bilgisayar ya da daktilo gibi makinelerle yazılan vasiyetnameler geçersizdir ve iptal sebebidir.

Vasiyetnamenin mirasbırakan tarafından yazılıp yazılmadığı konusunda uyuşmazlığa düşülürse Mahkeme vasiyetnameyi grafolog bilirkişiye göndererek vasiyetin mirasbırakanın el ürünü olup olmadığını tespit ettirebilir.

El yazılı vasiyetname okunaklı şekilde yazılmamışsa bu bir iptal sebebi teşkil etmez. Keza, vasiyetname üzerinde çizintiler, düzenlemeler ve eklemeler yapılabilir. Böyle bir durumda üstü çizilen tasarruflar geçersizdir, fakat vasiyetnamenin kalanı anlamlı ise geçerlidir. Bununla birlikte düzeltme ve eklemelerin de yine vasiyetçinin el yazısı ile yapılması şarttır. Aksi takdirde yapılan düzeltme ve eklemeler hükümsüzdür fakat vasiyetin kalanı geçerlidir.

El yazılı vasiyetname üzerine yazı yazılabilecek her şeyin üzerine yazılabilir. Burada önemli olan ölümden sonra metin okunduğu zaman ölenin vasiyetname yapma niyetinde olduğunun anlaşılmasıdır.

Tarih Atma Şartı:

Vasiyetçi, günü, yılı ve ayı göstermek suretiyle el yazılı vasiyetnameye tarih koymak zorundadır. Tarih vasiyetname yapıldığı sırada vasiyetçinin vasiyet yaş şartını sağlayıp sağlamadığını anlamaya yarar. Bununla birlikte mirasbırakanın birden çok vasiyetnamesi varsa hangisinin önce hangisinin sonra yazıldığının da tespiti gerekir. Bu nedenle vasiyetnameye atılan tarihin doğru olması gerekir. Vasiyetin yazıldığı gün ile tarihin atıldığı gün aynı olmazsa vasiyetnamenin iptali istenebilir. Mahkeme grafolog bilirkişi yardımıyla bu durumu kolaylıkla tespit eder ve vasiyetname geçersiz hale gelir.

Tarih gün/ay/yıl şeklinde atılabileceği gibi vasiyetin ne zaman yazıldığının tespitini mümkün kılan başka şekillerde de atılabilir. Örneğin 2020 Ramazan Bayramı’nın 2. Günü geçerli bir tarihtir.

Tarih atmak için en uygun yer vasiyetnamenin altıdır. Ancak bu bir zorunluluk değildir. Vasiyetnamenin başına da tarih yazılabilir.

Vasiyetnameye düzeltme ve ekleme yapıldı ise bunların yapıldığı tarihin de ayrıca vasiyete yazılması gerekmektedir.

İmza Atma Şartı:

İmza el yazılı vasiyetnamenin en önemli unsurlarından biridir. İmzanın elle atılması şarttır. Mühür, kaşe vb. aletler vasıtası ile atılan imzalar geçersizdir. Parmak basmak ya da paraf atmak da geçerli kabul edilmemektedir.

İmza vasiyetnamede son satırın altına atılmalıdır. İmzadan sonra gelen yazı ve eklemelerin bir değeri olmaz. Bu sebeple vasiyetin sonuna ekleme yapılacaksa imza en sona tekrar atılmalıdır.

El yazılı vasiyetnamenin bazı artıları olduğu gibi eksikleri de bulunmaktadır. Vasiyetçi, diğer vasiyet çeşitlerinin aksine el yazılı vasiyetname ile vasiyetini gizli tutabilir. El yazılı vasiyeti tek başına düzenler ve saklar, vasiyetçi ölene kadar vasiyetten kimsenin haberi olmaz. Ancak böyle bir vasiyetnameyi bulan ve kendisi aleyhine bazı tasarrufların bulunduğunu gören bir mirasçı vasiyeti kolaylıkla yok edebilir ya da gizleyebilir. Bu durumun önüne geçmek için vasiyetçi, el yazılı vasiyetnamesini saklanmak üzere açık veya kapalı olarak notere ya da sulh hukuk mahkemesi hâkimine bırakabilir. Bırakılmamışsa, vasiyetçinin ölümünden sonra vasiyetnameyi bulan kişi vasiyeti derhal sulh hukuk hâkimine vermekle yükümlüdür.

Resmi Vasiyetname Nasıl Yazılır?

Vasiyetçinin son istek ve arzularını yazılı ya da sözlü şekilde Sulh Hukuk Hakimi ya da Notere iletmesi ile hazırlanan vasiyetnameye resmi vasiyetname denir. Resmi vasiyetname, el yazılı vasiyetnameye kıyasla ispat bakımından daha güçlüdür.

Kanunumuza göre resmi vasiyetin hazırlanabilmesi için resmi memur (hakim ya da noter) ve iki tanığa ihtiyaç vardır. Bunun anlamı resmi vasiyetnamenin gizli yapılamayacağıdır.

Vasiyetçi dilerse resmi memurun önüne çıkmadan önce vasiyetnameyi kendisi yazıya döker ve resmi memur bunu onaylar. Açık olmayan, belirsiz hususlar varsa vasiyetçiye sorarak bunları düzeltir. Dilerse son istek ve arzularını resmi memura sözlü olarak iletir. Resmi memur vasiyeti yazıya geçirir.

Vasiyetçinin okuma yazma bilmesi şart değildir.

Resmi vasiyetnamede de el yazılı vasiyette olduğu gibi vasiyetçinin imzası gereklidir. İmza elle atılmalıdır. Vasiyetçi okuma yazma bilmiyorsa imza atmasına gerek yoktur. Resmi vasiyetnameyi en son resmi memur da imzalar. Aynı şekilde tarih de atılır. Tarih atılması mecburidir.

Tanık Şartı:

Resmi vasiyetnamenin ancak iki tanığın huzurunda yapılabileceğini belirtmiştik. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus herkesin tanık olamayacağıdır. Tanıklığın geçerli olabilmesi için Kanun da aranan şartlar şunlardır:

  • Tanığın fiil ehliyetine sahip olması ve ceza mahkemesince kamu hizmetinden yasaklı olmaması gerekmektedir. 18 yaşını doldurmuş, ayırt etme gücü olan ve kısıtlı olmayan kimseler fiil ehliyetine sahiptir.
  • İkinci olarak tanık olacak kişilerin okuma yazma bilmesi zorunludur.
  • Üçüncüsü ise vasiyetçinin yakın hısımlarının resmi memur ya da tanık olamayacağıdır. (Burada geniş düşünmek gerekir. Yargıtay vasiyetçinin damadının ya da evlatlığının karısının dahi tanıklığını kabul etmemektedir.)

Bu şartlardan birine uyulmaması vasiyetin iptali sebebidir. Özellikle şartları taşımayan tanık lehine yapılan vasiyetname iptal edilir. Örneğin vasiyetçinin oğlu tanık olduysa ve vasiyetçi vasiyetname ile oğluna bazı taşınmazlarını bıraktıysa bu durum vasiyetin iptalini gerektirir.

Resmi vasiyetname vasiyetçi isterse tanıkların önünde okunur. Vasiyetçi okuma yazma bilmiyorsa vasiyetin tanıkların önünde okunması zorunludur. Tanıklar vasiyetçinin vasiyetnameyi kendi önlerinde okuduğunu ya da vasiyetin noter tarafından vasiyetçiye okunduğunu, vasiyetçinin vasiyetnamenin son arzu ve isteklerine uygun olduğunu beyan ettiğini, vasiyetçinin vasiyet yapmaya ehil gözüktüğünü (15 yaşını doldurmuş ve ayırt etme gücüne sahip) vasiyete yazılır. Tanıklar altını imzalar.

Noterde Vasiyetname Düzenleme Ücreti 2020

Noterde vasiyetname düzenleme bilinenin aksine çok masraflı bir işlem değildir. Ancak Noterde vasiyetname ücreti her yıl açıklanan tarifeler üzerinden değişmektedir. 6 Mart 2020 tarihinde açıklanan yeni tarife uyarınca 2020 yılında noter vasiyetname ücreti 273,59 TL’dir. Vasiyetnameden vazgeçme veya feshetme, vasiyetin iptali ve değiştirilmesi yukarıda belirtilen ücretin üçte biri oranında ücrete tabidir.

Sözlü Vasiyetname Nasıl Yapılır?

Sözlü vasiyetname istisnai bir vasiyet şeklidir. Kanunumuz ancak olağanüstü şartların varlığı halinde vasiyetnamenin sözlü olarak da yapılabileceğini düzenlemiştir. Bu sebeple sözlü vasiyetnamenin geçerliliği ağır şartlara bağlanmıştır.

Sözlü vasiyetname için öncelikle vasiyetçinin gerek el yazılı gerekse resmi vasiyetname yapamayacak durumda bulunması gerekir. Aksi takdirde sözlü vasiyetname hükümsüz olur.

Yakın ölüm tehlikesi, ulaşımın kesilmesi, salgın ve bulaşıcı bir hastalık, karantina, savaş gibi olağanüstü bir halin bulunması şarttır. Burada önemli olan husus vasiyetçinin el yazılı veya resmi vasiyetname düzenleme şansının bulunmamasıdır.

Tanık Şartı

Resmi vasiyetname de olduğu gibi sözlü vasiyetnamenin de iki tanık huzurunda yapılması gerekmektedir. Resmi vasiyette tanıklarda bulunması gereken özellikler burada da geçerlidir.

Esasen tanık sözlü vasiyetnamenin esaslı bir unsurudur. Çünkü sözlü vasiyetname yapıldıktan sonra tanıklar bu vasiyeti vakit kaybetmeksizin yazıya geçirir. Tanıklar kendi kusurlu hareketleri sebebi ile vasiyeti yazıya geçiremez ya da yazıya geçirmek de gecikirse bunun sonuçlarından sorumlu olur. Bunu bir çeşit görev olarak düşünmek gerekir. Bu sebeple tanık isterse en baştan bu görevi reddedebilir.

Tanıklar vasiyetçinin son arzu ve isteklerini, vasiyetin yapıldığı yer ve zamanı yazıya geçirdikten ve imzaladıktan sonra bu vasiyeti vakit geçirmeksizin bizzat ve şahsen sulh hukuk hâkimine teslim etmek zorundadır. Tanıklar dilerse vasiyeti hâkime sözlü olarak da bildirebilir. Bu durumda vasiyet bir tutanakla hüküm altına alınır.

Burada şu hususun da altını çizmek gerekir. Kanunumuz sağlık kurumunda tedavi edilenlerin yaptıkları sözlü vasiyetnamelere ilişkin özel bir düzenleme getirmiştir. Sağlık kurumunda tedavi edilenlerin yaptıkları sözlü vasiyetnamelerin hâkime hemen bildirilmesi güç olduğundan vasiyetname sağlık kurumunun en yetkili yöneticisine bildirildiği takdirde geçerli olacaktır.

Tanıklar ayrıca vasiyetin yapıldığı sırada vasiyetçinin ayırt etme gücüne sahip ve 15 yaşını doldurmuş gözüktüğünü ve vasiyetin olağanüstü bir durum halinde yapıldığını onaylamak zorundadır.

Yukarıda da izah edildiği gibi sözlü vasiyetname sadece olağanüstü durumlar için kabul edilen bir vasiyetname şeklidir. Ancak bu olağanüstü durum ortadan kalktığında, savaş bittiğinde, hasta iyileştiğinde vasiyetçi yeniden resmi vasiyetname ve el yazılı vasiyetname yapma iktidarına sahip olacağı için Kanuna göre normal halin geri gelmesinden bir ay sonra eğer vasiyetçi hayatta ise sözlü vasiyetname artık hükümsüz olur. Bunun için herhangi bir işlem yapmaya da gerek yoktur.

Vasiyet Nasıl Yazılır? – Vasiyetname Örneği

Vasiyet nasıl yazılır sorusuna verilecek tek bir cevap bulunmamaktadır. Vasiyetçi ölmeden önceki son istek ve arzularını istediği şekilde kaleme alabilir. Vasiyetçi vasiyetnamesinde mal varlığını mirasçıları arasında paylaştırabilir, mirasın nasıl paylaşılacağı konusunda hükümler getirebilir, şartları varsa mirasçılarını mirastan men edebilir, mirasçısı olmayan kişileri mirasçı olarak atayabilir ya da tek bir malını belli bir kişiye bıraktığını vasiyet edebilir. Vasiyetnameye dair örnekleri çoğaltmak mümkündür. Vasiyetçi tüm bunlar için mirasçılarına koşul ve yüklemeler getirebilir. Önemli olan vasiyet örneği olan metnin açık ve anlaşılır olmasıdır. Aksi takdirde vasiyet yine geçerli olur. Ancak vasiyette ne söylenmek istediğinin yorumlanması gerekir.

Bununla birlikte izah edildiği üzere Kanunun kabul ettiği üç tip vasiyetname bulunmaktadır. Bunlardan resmi vasiyetname zaten Noterde ya da Sulh Hukuk Mahkemesi’nde yapılmaktadır. Vasiyetçinin vasiyet metnini kaleme almasına gerek yoktur. Notere ya da hakime ne istediğini sözlü olarak ifade etmesi yeterlidir.

Vasiyetçi vasiyet metnini kendisi yazmak istiyorsa mirasçılarına mektup bırakır gibi yazabilir. Vasiyet metnini yazmak kolaydır. Ancak asıl problem bozulmayan bir vasiyet yazabilmektedir. Bunun için öncelikle üç tür vasiyetname için de Kanunun aradığı şekil şartlarına uymak gerekmektedir. Bu şekil şartlarının nelerden ibaret olduğunu yukarıda kısaca bahsettik. İkinci dikkat edilmesi gereken husus vasiyetin kanuna, ahlaka, adaba aykırı ve anlamsız hüküm ve koşullar içermemesidir.

Örneğin vasiyetçinin malvarlığını mirasçına adam öldürmesi şartıyla ya da yeniden evlenmemesi koşuluyla bırakması halinde vasiyetin bu hükümleri geçersiz olacaktır.

Son olarak vasiyetnamenin bozulmaması için dikkat edilmesi gereken en önemli şey vasiyetnamede yer alan tasarruflarla saklı paylı mirasçıların saklı paylarının ihlal edilmemesidir. Dolayısıyla vasiyet nasıl yazılır sorusuna cevap ararken yukarıda sayılan tüm bu hususlara dikkat edilmelidir. Bu noktada vasiyetname hazırlamadan önce miras hukukunun inceliklerine hakim bir avukattan destek alınması faydalı olacaktır.

Vasiyetname Kaç Yıl Geçerlidir?

Kanunda vasiyetname için herhangi bir son kullanma tarihi öngörülmemiştir. Dolayısıyla vasiyetname kaç yıl geçerlidir sorusunun net bir cevabı bulunmamaktadır. Vasiyetçi vasiyetini değiştirmediği ya da yok etmediği sürece geçerliliği devam eder.

Vasiyetnameden Dönme

Vasiyetname düzenlemek tek taraflı bir hukuki işlemdir. Vasiyetçi vasiyetnamesinden istediği zaman dönebilir. Hatta hiç dönmeyeceğini, vasiyetnameden dönme hakkından feragat ettiğini beyan etse bile vasiyetnamesinden dönebilir.

Vasiyetçi vasiyeti iptal etmek istiyorsa, diğer bir ifadeyle vasiyetnamesinden dönmek istiyorsa bunu vasiyeti yaptığı şekilde yapabilir. Bu durum resmi vasiyetname düzenlenmesi halinde uygulanmalıdır. Vasiyetname resmi vasiyet şeklinde yapıldıysa vasiyetten dönmenin de resmi şekilde noterde ya da mahkemede yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde dönme hükümsüzdür.

Vasiyetnameden dönmenin bir diğer yolu da ikinci bir vasiyetname düzenlemektir. Bu durumda ikinci vasiyetnamenin hükümleri birinci vasiyetname ile çelişiyorsa ikinci vasiyetname dikkate alınır ve ilk vasiyetten dönüldüğü kabul edilir. Ancak iki vasiyetnamenin hükümleri birbirini tamamlar nitelikteyse ikisi de geçerli olur.

Vasiyet Edilen Malın Ölmeden Önce Satılması

Vasiyetçi vasiyet ettiği malını ölmeden önce satarsa ya da başka birine bağışlarsa vasiyetten dönmüş kabul edilir. Yani vasiyetçinin sağlığında yaptığı satış ve bağışlamalar geçerlidir. (Muris muvazaasına ilişkin özel hükümler saklıdır.)

Vasiyetçinin Vasiyetini Yok Etmesi

Vasiyetnameler, vasiyetçinin yakması, yırtması ya da okunamaz hale getirmesi ile yok edilirse vasiyetçinin vasiyetinden döndüğü kabul edilir. Bu durum sadece el yazılı vasiyetnameler için geçerlidir. Resmi vasiyetten bu şekilde dönülemez. Çünkü vasiyetçinin elindeki suretin yok edilmesi yetmez. Noterdeki suretin de yok edilmesi gerekir. Bunun yerine resmi işlemle dönmek daha makuldür.

Vasiyetnamenin Kazayla Yok Olması ya da Kasten Yok Edilmesi

Vasiyetname vasiyetçi dışındaki kişiler tarafında kazayla ya da bilerek yok edilirse artık hüküm ifade etmez.

Bir kimse vasiyetnameyi hukuka aykırı ve kusurlu bir şekilde yok ettiği takdirde bundan zarar görenler vasiyeti yok eden kişiye tazminat davası açabilir. Bu davada sadece vasiyetnamenin tespiti için yapılmış mahkeme masrafları istenebilir.

VASİYETNAME YARGI KARARLARI

Vasiyetname Nasıl hazırlanır

Davacı, asıl davada; miras bırakan babası tarafından düzenlenen vasiyetnamelerinde usulsüzlük ve eşitsizlik olduğunu,  vasiyetnamelerin açıldığı sırada rahatsızlığı nedeniyle itiraz edemediğini ileri sürerek miras bırakandan kalan mirasın mirasçılar arasında eşit şekilde paylaştırılmasına karar verilmesini istemiştir.

Vekili ise; davacının somut gerekçe ve hukuki tavsif göstermeden vasiyetnamenin iptalini istediğini ancak gerçek iradesinin duruşmada da açıkladığı gibi, vasiyetname nasıl hazırlanır noktasında eksikliklerin bulunduğu, vasiyetnamenin usulsüz tesis edildiği gibi miras bırakanın gerçek iradesini de yansıtmadığı, mirasçılar arasında eşitsizlik yarattığını ileri sürerek vasiyetnamelerin iptalini, olmazsa mirasçıların saklı payları ihlal edilmiş olmakla, miras paylarının tenkisi ile yeniden hesap edilecek kanuni nispetlerde mirasçılar arasında pay edilerek tesciline karar verilmesini istemiştir.

Birleştirilen davada ise miras bırakanın vasiyetnamelerle taşınmazlarını davalılara vasiyet ettiğini, aynı konuda açılan ilk davada tenkis konusunda karar verilmediğini ve hak düşürücü süreyi kaçırmamak için bu davayı açtığını, vasiyetname nasıl hazırlanır noktasında eksiklerin olduğu, vasiyetname ile saklı payının zedelendiğini belirterek saklı payı aşan tasarrufun ileride bölünebilirlik ve tercih durumuna göre iptal ya da aynen veya nakten ödenmek suretiyle tenkisine karar verilmesini talep etmiştir.


Davalılar, asıl davada; davacının dava dilekçesinde müphem talepleri olduğunu, iddia ve vakıaların genişletilmesine müsade etmediklerini, davacının vasiyetnamelerin açıldığı sırada herhangi bir itirazda bulunmadığını, mirasbırakanın akli melekelerinin yerinde olduğunu belirtip, birleştirilen davada; derdestlik ve hak düşürücü süre itirazlarında bulunup davanın reddini savunmuşlardır.


Asıl davada vasiyetnamenin iptali koşulları oluşmadığı gerekçesiyle davanın reddine ilişkin olarak davacı vekili ise davacının verdiği bu dilekçedeki taleplere açıklık getirmiş ardından açıkca “mirasçıların saklı paylarının iptalini” istemiştir.

 

Vasiyetname Yaşı

Davacılar, miras bırakanların maliki olduğu taşınmazını Düzenleme Şeklinde Vasiyetname ile davalı kızına vasiyet ettiğini, söz konusu vasiyetname ile saklı paylarının zedelendiğini ileri sürerek keşif ve bilirkişi incelemesi sonucunda belirlenecek oran ve değerler üzerinden tenkise, vasiyetname yaşına ilişkin davalının seçimlik hakkını bedel olarak tercih etmesi halinde seçim tarihindeki değerler üzerinden yasal faiz yürütülmesine, seçimlik hakkın ayın olarak kullanılması halinde saklı paylarına yapılan tecavüzler oranında davalı adına olan tapu kaydının iptali ile veraset ilamındaki payları oranında adlarına tesciline karar verilmesini istemişlerdir.


Davalı, murise baktığını belirterek davanın reddini savunmuştur.


Bozulmayan Vasiyet Özellikleri

Taraflar arasındaki asıl ve birleşen vasiyetnamenin bozulması davasının mahkemece yapılan yargılaması sonucunda hükmün, süresi içinde asıl dosya davacı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine gereği düşünüldü:


Dosyada davacılar gösterilmemiş ve gerekçeli karar sadece asıl dosyada davacı vekili olarak tebliğe çıkartılmıştır.

Gerekçeli kararın birleşen dosya davacılar vekiline Tebligat Kanunu hükümlerine uygun şekilde tebliği ile tebligat parçasının dosyaya alınması ve birleşen dosya davacıları yönünden yasal temyiz süresi beklendikten sonra dosyanın temyiz incelemesi yapılması gerekmektedir.

İlgisi nedeniyle, vasiyetname açılma dosyası; bozulmayan vasiyetname  ve vesayet dosyalarının onaylı birer örneklerinin veya asıllarının incelenmesi gerekmektedir.

Şeklinde talepte bulunulmuş, hak kaybına sebebiyet verilmemesi ve temyiz süresinin daha fazla uzamaması açısından yazımızın gereğinin ivedilikle yerine getirilmesi gerektiği bildirilmiştir.

Vasiyetname Örneği Nedir


Dairemizin dosyasına ilişkin eksikliğin tamamlanması yüksek öncelikli olarak istenildiği halde, yazımıza bugüne kadar cevap verilmediği, dosyanın incelenmesinde, istenilen dosyaların kayıtlı örneklerinin dosyaya aktarıldığı görülmüş ise de, tebligat eksikliğine ilişkin herhangi bir işlem yapılmadığı anlaşılmaktadır.


Vasiyetname açılma dosyasının aslının dosyasına konulması, yeniden yazışmaya mahal verilmeden geri çevirme kararımızın gereğinin tam olarak yerine getirilmesi, eksikliğin tamamlanmasının mümkün olmaması halinde gerekçesinin bildirilmesi, aksi halde sorumlular hakkında işlem yapılmak üzere gerekli bildirimde bulunulacağı, vasiyetname örneğine ilişkin eksiklikler tamamlandıktan sonra temyiz incelemesi yapılmak üzere gönderilmesi için dosyasının mahkemesine geri çevrilmesine karar verilmiştir