İçinde bulunduğumuz çağ uzmanlaşma çağı olup inşaat gibi karmaşık bir alanda da uzmanlaşmış inşaat avukatlarının bilgisine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu sebeple karmaşık ve anlaşılması zor konuları içeren inşaat hukukundan kaynaklanan sorunlarda uzman inşaat avukatlarından destek alınması büyük önem arz etmektedir.

Nitekim inşaat hukuku alanında mevzuat ve içtihat sıklıkla değişiyor olup bir hukukçunun aynı anda birden çok alanda uzman olması pek kolay değildir. Bu sebeple bir avukatın hem ceza hukuku hem aile hukuku hem de inşaat hukukunda uzman olmasını beklemek doğru olmamaktadır.

insaat avukati İnşaat Avukatı

Özellikle inşaat hukuku gibi karmaşık, katmanlı ve bilgi gerektiren bir hukuk dalında uzman avukatlarla çalışılması gerekliliği kaçınılmazdır. Bu bağlamda İstanbul Gayrimenkul Hukuk Merkezi de gayrimenkul ve inşaat hukuku alanlarında uzman avukatlar tarafından kurulmuş bir hukuk ve danışmanlık ofisidir.

İstanbul Gayrimenkul Hukuk Merkezi; inşaat, gayrimenkul, kira ve kentsel dönüşüm gibi çeşitli hukuk dallarından uzman hukukçuları bünyesinde barındıran bir avukatlık bürosudur. İşbu sebeple alanında uzman avukatlarımız; inşaat hukuku, kira hukuku, imar hukuku, kentsel dönüşüm hukuku ve kadastro hukuku ve gayrimenkul hukuku alanında avukatlık ve danışmanlık faaliyetlerini sürdürmektedir.

İstanbul Gayrimenkul Hukuk Merkezi bünyesinde görev alan gayrimenkul hukuku avukat kadrosu hem inşaat hukukunda hem de gayrimenkul hukukunun sair alanlarında kendilerini geliştirmiş olup gerek bilgi birikimi gerek bilginin pratikte uygulanması açısından yetkinliğe sahiptirler. Bu nedenle kadromuz; inşaat avukatı, kat karşılığı inşaat avukatı ve inşaat hukuku avukatı gibi inşaat hukukunun alt dallarında kendini geliştirmiş avukatları bünyesinde barındırmaktadır.

İnşaat Hukuku Avukatı Kadromuz

İnşaat hukuku alanında uzman avukat kadromuz yurt içi ve yurt dışında bulunan tüm müvekkillerine en iyi şekilde avukatlık ve danışmanlık hizmeti sağlama amacıyla hareket etmektedir.

İstanbul Gayrimenkul Hukuk Merkezi uzman avukat kadrolarımız tarafından hem çeşitli seminerler ve konferanslar ile hem de gündemi takip ederek gelişmelere dair düzenli yayınlar yolu ile müvekkillerin talep ve ihtiyaçlarına yönelik hizmetler verilmektedir.

İnşaat Hukuku Avukatı kadromuz gerek Türkiye’de kurulan yerli ve yabancı sermayeli tüzel kişiliklere gerek yurt dışında kurulan yabancı firmalara avukatlık ve danışmanlık hizmeti vermektedir. Verilen bu hizmetlerde temel olarak Türkçe ve İngilizce dili kullanılsa da ihtiyaçlar doğrultusunda Fransızca, İspanyolca, Rusça veya Arapça gibi çeşitli dillerle de iletişim kurulabilmektedir.

Hukuk kadromuz genç, dinamik, tecrübeli, uzman ve güvenilir avukatlardan oluşmaktadır. İstanbul Gayrimenkul Hukuk Merkezi; müvekkillerinin ihtiyaçlarına en etkin şekilde çözüm üretmesi gerektiğinin farkında olup inşaat hukuku alanındaki güncel gelişmeleri düzenli şekilde takip etmektedir.

İnşaat Hukuku Nedir?

İnşaat Hukuku; inşaattan kaynaklanan her neviden hukuki uyuşmazlığı prosedürleri kapsayan bir çatı kavramdır. Bu kapsamda inşaat hukukunda; alt yapı, konut, iş merkezi, site, plaza gibi her türlü inşaat faaliyetine ilişkin sözleşmeler, başvurular ve hukuki uyuşmazlıklar konu alınmaktadır. Anlaşıldığı üzere inşaat hukuku birçok alt dalı olan bir hukuk alanıdır.

Bu doğrultuda kat karşılığı inşaat sözleşmesi, topraktan ev almak, inşaat izni almanın prosedürü, inşaat ihaleleri gibi konular inşaat hukuku kapsamındadır.

Özellikle inşaat uyuşmazlıklarının karmaşıklığı ve meblağının büyük olması nedeniyle yoğun bir takibi gerektirdiği de göz önüne alındığında inşaat hukukuna yönelik uyuşmazlıklarda uzman avukatlarla çalışılması daha sağlıklı olmaktadır. Özellikle ülkemizde inşaatın lokomotif sektör olduğu da dikkate alındığında inşaat hukukunun önemi rahatlıkla anlaşılacaktır.

Bu doğrultuda hidroelektrik baraj inşaatına ilişkin yaşanabilecek uyuşmazlıklarda, müteahhit ile arsa sahibi arasındaki anlaşmazlıklarda da inşaat avukatlarıyla çalışılması daha sağlıklı olacaktır.

İnşaat hukuku, bölgemizdeki en önemli hukuki uyuşmazlıkların görüldüğü hukuk branşlarından biridir. Nitekim Türkiye’de inşaat hukukuna ilişkin uyuşmazlık sayısı oldukça fazladır. İnşaat gibi fazlasıyla uzmanlık gerektiren bir hukuk alanında en ufak bir aksaklık dahi taraflara ciddi zarar verebilecektir. Bu nedenle inşaat hukuku alanında uzman avukata danışmak ve süreci avukat ile yürütmek yerinde olacaktır.

İnşaat hukuku yalnızca hukuki uyuşmazlıklarla ilgilenen bir alan olmayıp çeşitli sözleşme işleri de görülmektedir. Bu doğrultuda inşaat avukatları arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi, gelir paylaşımlı inşaat sözleşmesi gibi çeşitli sözleşmelerde danışmanlık sağladığı gibi farklı fesih protokollerinde de müvekkillerine hukuki destek vermektedir.

İnşaat Avukatları Hangi Davalara Bakar?

  • İnşaat Sigortasıİnşaat sektöründe sigorta yaptırmanın önemi oldukça büyüktür. Nitekim inşaat alanında meydana gelebilecek birçok kayba karşı inşaat firmaları kendilerini güvence altına almak istemektedirler. Ne var ki zaman zaman inşat firması ve sigorta şirketi arasında teminatın kapsamına ilişkin çeşitli uyuşmazlıklar yaşanabilmektedir.
  • Arsa Sahibinin Tapuyu Vermemesi: Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmelerinde arsa sahibinin tapuyu vermekte direttiği durumlarla karşılaşılabilmektedir. Böyle durumlarda kimi zaman arsa sahibi haklı iken kimi zamanlarda ise müteahhidin haklı olduğu görüldüğünde konunun yasal merciler önünde çözümlenmesinden başka bir ihtimal kalmayabilmektedir.
  • İnşaatçı İpoteğiİnşaatçı ipoteği müteahhitlerin yaptıkları inşaata binaen yapı üzerinde sahip oldukları ipotek hakkını ifade eder. Bilindiği üzere inşaatçı ipoteği yalnızca dava yolu ile tapu siciline işlenebilir. Bu sebeple inşaatçı ipoteğinin tescil edilmesini gerektiren durumlarda inşaat hukukunda uzman avukatlardan danışmanlık alınması yerinde olacaktır.
  • İmar Kirliliği Suçları: İmar kirliliğine neden olma suçu imar mevzuatına aykırı inşaatlardan kaynaklanmaktadır. Böyle durumlarda öncelikle savcılık aşamasında soruşturma gerçekleştirilmekte olup savcı iddianame hazırlamaktadır. Mahkemenin iddianameyi kabul etmesiyle birlikte kovuşturma aşamasına geçilmekte ve mahkemelerin suçun varlığını tespit etmeleri halinde Kanun’da geçen ceza hükümleri uygulanacaktır. Bu noktada ceza yargılaması gibi hassas bir süreçte hak kaybına uğranılmaması için avukatlarla çalışılması önem arz etmektedir.
  • Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmelerinde Arsa Sahibinin Vefatı:Kat karşılığı inşaatların süresi çok kısa olmadığı için arsa sahibinin öldüğü durumlarla karşılaşılabilmektedir. Böyle durumlarda mirasçıların ve müteahhidin hak ve sorumluluklarının bilinmesi önemlidir. Ne var ki böyle durumlarda taraflar arasında çeşitli uyuşmazlıklar meydana gelebilmektedir.
  • İflas Davası: Ülkemizde müteahhitlerin iflas etmesi sıklıkla karşılaşılabilen bir durumdur. Böyle durumlarda müteahhitten alacaklı olan kişilerin nasıl davranması gerektiği önem arz eden bir konudur. Benzer şekilde müteahhide borçlu olan kişilerin borçlarını nasıl ödeyeceği de iyi şekilde bilinmelidir. Bu yargılama sürecinde inşaat avukatlarından destek alınabilir.
  • İnşaatın İmara Aykırı Yapılması: İnşaatın imara aykırı yapılması halinde çeşitli para cezaları ile karşı karşıya kalınabileceği gibi binanın yıkılma tehlikesiyle dahi karşılaşılabilecektir. Burada binanın hangi sebepten ötürü imara aykırı inşa edildiğinin ve bu aykırılıktan kimin sorumlu olduğunun tespiti önemlidir. İnşaatın imara aykırı yapılmasından ötürü açılacak davalarda inşaat hukuku alanında uzman avukatlardan destek alınması yerinde olacaktır.
  • Müteahhidin İnşaatı Geç Teslim Etmesi:Müteahhidin inşaatı çeşitli sebeplerden ötürü vaad ettiği tarihte teslim edemediği görülmektedir. Böyle durumlarda arsa sahibinin, müteahhidin ve müteahhitten gayrimenkul satın alan alacaklıların hak ve sorumlulukları bilinmelidir. Bu davaların uzaması tarafların mağduriyetini katlamaktadır. Böyle durumlarda uzman avukatlarla çalışılmalıdır.

İnşaat Avukatları Hangi Sözleşmeleri Hazırlar ve İnceler?

  • Alt Yüklenici Sözleşmesi:İnşaat sektöründe çeşitli alt yükleniciler ile çalışılması oldukça olağandır. Ancak bu alt yüklenici – taşeron ilişkisinde tarafların hak ve yükümlülüklerinin net bir şekilde belirlenmiş olması önem arz etmektedir. Zira bu yönde çeşitli ihtimaller düşünülmeden hazırlanmış bir sözleşme tarafların çeşitli açılardan mağdur olmasına sebebiyet verecektir.
  • Mimari Proje Sözleşmesi: Mimarın çizeceği projeye ilişkin müteahhit ile mimar arasında bir sözleşme akdedilmektedir. Bu sözleşmede tarafların hak ve yükümlülüklerinin detaylı şekilde akdedilmesi kritik öneme sahiptir. Aksi takdirde belirsizlikler artacak ve bu durum tarafların hukuki uyuşmazlık yaşamasına sebebiyet verebilecektir.
  • Anahtar Teslim İnşaat Sözleşmesi: Birçok arsa sahibi müteahhit ile anlaşırken anahtar teslim şekilde anlaşır. Bu anlaşmanın ne demek olduğunun bilinmesinde fayda vardır.
  • İnşaat Sözleşmesi: İnşaat sözleşmeleri ve kat karşılığı inşaat sözleşmeleri inşaat hukukunda en çok ihtiyaç duyulan alanlardan bir tanesidir. İnşaat sözleşmeleri hazırlanırken hem arsa sahibi açısından hem de müteahhit açısından dikkat edilmesi gereken birçok husus bulunmaktadır. İnşaat sözleşmelerinin kesinlikle uzman avukatlar eşliğinde hazırlanması gerekmektedir.

İnşaat Hukuku Avukatları Hangi Alanlarda Danışmanlık Verir?

  • Müteahhide Vekaletname Verilmesi: Özellikle kat karşılığı inşaat sözleşmelerinde müteahhide vekaletname verilmekte ancak bu vekaletnamelerin içeriğine her zaman dikkat edilmeyebilmektedir. Müteahhide verilen vekaletnamelerin iyi şekilde hazırlanması ve uzman avukatlar aracılığıyla incelenmesinde fayda vardır.
  • Yapı Ruhsatı – İnşaat İzni Alınması: Bilindiği üzere bir inşaata başlamadan önce ilgili makamlardan inşaat izni / yapı ruhsatı alınması mecburidir. Ne var ki bu ruhsatın / iznin alınmasında çeşitli zorluklar yaşanabilmektedir. Böyle durumlarda alanında uzman avukatlardan destek alınması gerekebilecektir.
  • Joint Venture ve Konsorsiyum: Bir firmanın tek başına altından kalkamayacağı taahhüt işlerinde firmalar çeşitli ortaklıklar kurmak suretiyle hukuki ilişki kurabilmektedir. Özellikle büyük çaplı inşaat işlerinde taraflar arasındaki ilişki karmaşık olduğundan ötürü iyi hazırlanmış sözleşmelere ihtiyaç vardır. Bu sebeple gayrimenkul ve inşaat avukatlarından hukuki destek alınmalıdır.
  • Yapı Denetim Firmaları: Ülkemizde pilot uygulaması olan yapı denetimi; getirdiği sorumluluklar da göz önüne alındığında tarafların dikkatli davranmasını gerektiren bir süreçtir. Yapı denetim firmalarının dikkat etmeleri gereken birçok husus bulunuyor olup bu konuda avukatlardan destek alınabilir.
  • Topraktan Ev Almak:Topraktan gayrimenkul almak daha ucuza geldiği için alıcılar tarafından tercih edilmektedir. Ne var ki alıcı topraktan ev alırken aynı zamanda risk de satın almaktadır. Bu sebeple bu risklerin farkında olunmalı gerekirse uzman inşaat avukatlarından destek alınmalıdır.

İnşaat Davaları Kime Karşı Açılır?

İnşaat davaları sözleşmeden kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmeyen tarafa karşı açılır. Bu taraf genellikle müteahhit ve inşaat firmalarıdır ancak arsa sahibine karşı da inşaat davası açılabilmektedir.

Örneğin kat karşılığı inşaat sözleşmelerinde yüklenici müteahhit/inşaat firması arsada yapı inşa etmeyi taahhüt etmiş bunun karşılığında da arsa sahibi inşa edilen yapıdan bağımsız bölüm devretmeyi taahhüt etmiş. Yüklenicinin yükümlülüğünü yerine getirerek inşaatı tamamlamasına rağmen arsa sahibinin bağımsız bölüm devretmekten kaçınması durumunda arsa sahibine karşı dava açılmaktadır.

İmar ve İnşaat Davalarında Yetkili Mahkeme

İmar ve inşaat davalarında görevli mahkeme olayın konusuna özgü olarak belirlenmektedir. Genel olarak kat karşılığı inşaat sözleşmelerinde görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesidir. Ancak tarafların tacir olmaları durumunda Asliye Ticaret Mahkemesi görevlidir. Duruma göre tüketici mahkemelerinin görevli olduğu hallerle de karşılaşılabilinmektedir.

Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler (buradan kat karşılığı yazımıza link çıkacağım)

Kat karşılığı inşaat sözleşmesi yapılırken işin başlangıç ve bitişini, resmi işlemlerin taraflara dağılımı, tarafların yükümlülükleri, geçerlilik şartı, cezai şartlar, fesih durumları ve daha birçok dikkat edilmesi gereken önemli detay bulunmaktadır. Daha fazla bilgi için bu konuyu detaylı olarak açıklamış olduğumuz yazımızı okuyabilirsiniz.